vineri, 13 noiembrie 2009

AFLA CA ESTI BINE!!




Afla ca esti bine!!!



Cum puteti reduce riscul aparitiei cancerului la sân?

Autoexamineaza-ti lunar sânii; orice modificare a tesutului trebuie semnalata medicului;
Programeaza-ti, o data pe an, un control medical al sânilor si fa-ti mamografia (numai) la indicatia medicului;
Renunta la fumat si riscul va scadea cu 30%;
Fa gimnastica regulat, câte 30 de minute de trei ori pe saptamâna;
Opteaza pentru o alimentatie saraca în grasimi.
Va supunem atentiei un fenomen deosebit de grav, un cosmar cumplit pe care îl traiesc femeile din România si anume: CANCERUL MAMAR. Raportul este sinistru: o femeie din sase va dezvolta un cancer mamar.







Exista sanse

Daca esti o femeie în vârsta de 40 de ani sau mai mult este posibil sa ai nevoie de o mamografie.Societatea Americana de Cancer AARP, Fundatia Nationala de Oncologie Sfântul Anton si alte organizatii medicale recomanda ca femeile în vârsta de peste 40 de ani sa efectueze anual o mamografie.
sa faca anual un examen al sânului prin intermediul unui medic specialist oncolog.
sa practice autoexaminarea sânilor lunar.
Te gândesti probabil ca nu ai nevoie de o mamografie. Dar ai nevoie.

Pe masura ce înaintezi în vârsta sansele de aparitie a cancerului de sân cresc. De fapt, 75% dintre cancerele de sân apar la femeile peste 40 de ani. Mamografiile regulate constituie cea mai buna aparare împotriva cancerului mamar. O mamografie poate depista cancerul mamar în stadiile precoce cu doi ani si jumatate înainte ca el sa devina clinic evident. Depistarea incipienta a cancerului mamar ofera femeilor sansele cele mai mari de supravietuire si cele mai bune optiuni terapeutice.
Asa ca, ai nevoie de mamografii regulate.

Ce este o mamografie?

În timpul mamografiei radiologul îti va cere sa te dezbraci pâna în talie si sa porti un halat care se deschide în fata. Vei sta în picioare în fata unui aparat de raze X în timp ce radiologul îti va plasa sânul pe o mica platforma. O alta placa este asezata în vârful sânului (partea superioara). ªi timp de câteva secunde se aplica o presiune pentru a aplatiza sânul în timp ce se efectueaza mamografia.
Radiologul va obtine doua imagini, una din partea superioara si alta din partea inferioara a sânului. Se va repeta procedura si pentru sânul controlateral (celalalt). Întreaga procedura a mamografiei dureaza 15 minute.
Radiografia sânului se efectueaza cu o doza scazuta de radiatii care nu creste riscul pentru cancerul de sân. Mamografia poate fi considerata ca o amprenta a sânului variind de la o femeie la alta.
Pentru a veni în sprijinul Dumneavoastra s-a înfiintat în cadrul Institutului Oncologic Bucuresti un Centru de Depistare Precoce a Cancerului unde fiecare femeie asimptomatica beneficiaza gratuit de un examen clinic, un examen Papanicolau si eventual o mamografie. Multe femei nu efectueaza mamografia în mod regulat.

Puteti face o mamografie fara recomandarea medicului daca va adresati direct Ligii Române de Cancer 021-314.69.33 sau 021-314.69.23.

O femeie din 6 va dezvolta un cancer mamar. Asocierea autoexaminarii lunare a sânilor cu un examen de specialitate anual si cu o mamografie anuala, dupa 40 de ani, este modalitatea cea mai buna de depistare a cancerului în faze incipiente. Detectarea si tratamentul precoce al cancerului salveaza vieti. Peste 93% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes daca sunt depistate precoce. Fiecare femeie ar trebui sa-si examineze sânii lunar, la 5 7 zile dupa începutul menstruatiei.
Nu stiu unde sa ma duc pentru obtinerea unei mamografii de calitate.

Câteva sfaturi pentru obtinerea unei mamografii corespunzatoare:

a) sa nu folositi deodorante cu o zi înaintea efectuarii mamografiei, deoarece acestea pot interfera cu razele X, aparând pe film ca spoturi de calciu sau microcalcificari;
b) mamografia nu se executa în perioada ciclului menstrual;
e bine ca mamografia sa se efectueze la o saptamâna dupa ciclul menstrual;
c) sa discutati cu medicul despre eventualele interventii chirurgicale anterioare, despre folosirea unor tratamente hormonale sau despre existenta în istoria familiala a unor cazuri de cancer mamar.`

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu